Sometimes you have to break the rules

Hej, jag har kommit in på SSL och ska gå mitt 3:e och sista år där. Vilket betyder att jag kommer fylla 18 när jag är där. Men i reglerna som man måste skriva under för värdfamilj står det att man inte får dricka men på alla bloggar ifrån elever där så har jag sätt att folk går ut. Är detta en ny regel eller är familjerna mer öppna för kompromisser?
 
Hejsan Stina!
 
Såhär är det! Det fanns ingen ny regel om att det var okej för underåriga att dricka eftersom det är olagligt. Det fanns heller ingen ny regel som sa att vi inte skulle vara hemma till 01.00 på helger eller vad det nu var. Meeeeen. Min familj var i alla fall väldigt mån om att vi skulle ta del av vad staden har att erbjuda, då också barlivet, klubbandet etc. så de var okej med det men hade ändå koll och ville veta vart vi skulle och om vi skulle sova hemma o.s.v. Andra familjer var inte lika okej och då fick man säga att man skulle sova hos en kompis eller så. :)
 
Hoppas att du får ett toppenbra år i London, det hade jag!

For what you leave behind

Hej, jag har precis hittat din blogg och blir bara mer och mer intresserad att göra samma sak! Känner att jag vill och redo att lämna Sverige ett tag för att upptäcka andra länder! Jag har en fråga, hur kändes det när du skulle lämna Sverige och hur tog dina föräldrar och vänner det? Vet nämligen inte om jag är redo för att lämna vännerna än, men man hittar säkert nya där. Tack att du svarar (i förhand).
 
Hej Filippa!
 
Jag kan inte komma ihåg när jag fick den dille på att resa, upptäcka nya länder, städer och kulturer, att lära mig nya språk och lämna min trygghetszon i Sverige. Vad jag vet just nu är att jag inte har en enda framtidsplan för de närmsta tre åren som har med Sverige att göra för att jag känner mig inte hemma här och jag känner att jag måste se mer av det som jag inte vet något av för att kanske på riktigt uppskatta hur bra jag har det här och hur bra Sverige egentligen är.
 
Mina framtidsplaner kan självklart såra eller besvika speciellt mina föräldrar, för att de kanske känner att alla mina planer är bort från dem och det liv de har skapat för mig. De har dock alltid stöttat mig och tyckt att jag gör rätt i att resa och upptäcka istället för att "slå mig till ro" innan jag ens vet nått annat "än det jag faktiskt vet". 
 
Vännerna är jag familjen man själv väljer och det var svårt att åka ifrån dem. Jag känner dock också att det var bra för både mig och dem eftersom man fick lite space och kunde växa på egen hand åt det håll man vill för att sen inse att man kanske inte är så nära eller ännu mer nära än vad man var innan. När man åker bort på det här viset märker man verkligen vilka som är ens äkta vänner och vilka man kan lite på och vilka som alltid kommer finnas, och vilka man själv vill finnas för också. Sen möter man så himla många nya vänner när man väl åker på sånt här också!
 
Att man hittar nya vänner betyder inte att man mister sina "gamla" och vice versa. Jag brukar vara en väldig planerare men när det gäller såna här saker brukar jag bara ansöka och sen boka biljetter fortast möjligt för då finns ingen återvändo. Inte för att jag någonsin tvekar på självaste grejen att åka, utan som du det man lämnar bakom sig. Det finns kvar när man kommer tillbaka. Man ska dock inte vara naiv och tro att världen står stilla där hemma när man åker iväg själv för det gör den inte. 
 
Hoppas du har fått svar på din fråga. :)
 
Det är så himla individuellt hur mycket man saknar och är fast i det som finns hemma men det är värt det för att åka till ett nytt land och leva där är det bästa jag gjort!

Will, hurricanes and able

Hej! Jag funderar på att åka nästa år till London och plugga där på Svenska skolan. Jag vill självklart ha en rolig upplevelse osv, men jag undrar om du har blivit bättre på språket?
 
Hej Daniel!
 
Du kommer definitivt få en rolig upplevelse om du bestämmer dig för att plugga på SSL under ett läsår! Eftersom jag bodde i en engelsk familj så pratade jag mycket med dem och blev säkrare i vardagsengelskan och det tycker jag är en viktig del av att bli bättre på språket. Jag hade en kompis som samtidigt som jag var i USA på high school och hon har lärt sig mer om hur man skriver uppsatser på "engelskt" vis och såna saker men eftersom jag studerade under svenska skolverket fick inte vi lära oss sånt. Jag tycker dock att vardagsspråket är minst lika viktigt så jag ångrar absolut inte att jag valde att läsa på en svensk skola ändå. Vill man dock lära sig mer engelska i skolan tycker jag att man borde söka sig till en engelsk skola. För att sammanfatta kan jag säga att ja, jag tycker att jag har blivit bättre på språket. Jag har inte lärt mig flera ord eller mallar för hur man lägger upp en engelsk uppsats men jag är säkrare i språket!
 
Hej! 
hur långt var det från skolan till centrala London,dvs Oxford street?;)
 
 
Hej Felicia!
 
Från min dörr in till Oxford street tog det precis en timme inklusive buss-tunnelbana-tunnelbana! Gå gärna bak i mitt arkiv "frågor & svar" så hittar du mycket information!

Just a few moments later

Hej! Jag har ansökt till ett år på svenska skolan i hösten men jag undrar hur det är med klubbar/pubbar och sånt? Är det svårt att komma in om man är 17? Och går det köpa ut alkohol i affär? Detta är ju inget jag tycker är jätte viktigt men hade varit kul att veta. 
Och sedan undrar jag om det är dyrt i london och vart du fick dina pengar ifrån? Jobbade du när du va i London? Tacksam för svar!!
 
Hej Julia!
 
Vad gäller pubar så kommer man in i princip överallt, ibland om man köper nått vill de se legg men det beror helt på vad det är för dag, vart puben ligger och hur gammal man ser ut. När det gäller klubbandet MÅSTE man ha legg där man "är" 18 år på för att komma in. Alkohol att köpa i affär går bra, ofta går det utan legg men ibland måste man ha. London är dyrt men egentligen inte dyrare än Sverige men det är mycket mer man vill göra i London! Jag hade jobbat innan jag åkte och jag jobbade när jag var i London så jag hade rätt mycket pengar. Jag var dock tvungen att betala allt själv också (skolpeng, värdfamilj + månadskostnader) så jag behövde väldigt mycket pengar! 
 
Lycka till med allt! :)

Up and running again

Hur många läsare hade du när du bodde i London? Vet du några som går där det här året och bloggar? Det var så kul att följa din!
 
Hej Elise!
 
Jag hade ungefär 100-150 läsare om dagen vilket var stort för mig! Haha, kändes jätteroligt att se att det var fler än min familj och mina vänner där hemma som faktiskt läste min blogg. Min kompis Ebba bloggar fortfarande och hennes blogg har du hä: http://ebbajagberg.tumblr.com/. Har inte koll på de nya som går där men om du kikar in där och frågar henne så vet nog hon några! :)

On top of the world

Den 4 september kommer min bloggdomän försvinna, eftersom jag inte tänker betala för ett år till. Bloggen kommer självklart finnas kvar i all evighet, inte minst för mig själv att kolla tillbaka på. Men, från 4 september så nås den alltså genom att knata in www.marilill.blogg.se/londonbaby i sökrutan, så kommer ni hit! 
 
Kan också passa på att säga att jag är superavudsjuk på er som precis kommit till London och önskar att ni får ett underbart år! 

A little party never killed nobody

Hejsan hejsan! gud vilken tur att jag hittade din blogg! Ska nämligen studera år 2 på svenska skolan läsår 13/14, så jag åker den 26e :D Tänkte bara fråga ifall du tog med dig en present till värdfamiljen du bodde hos. Jag funderar på att köpa en fotobok med bilder över Stockholm för att visa lite av min kultur och mina gator. Skulle jag kunna göra det tror du eller är det för patriotiskt?
 
Hej Linn! 
 
Jag tog med mig en present till min värdfamij - ett par skivor med svensk musik och en kokbok med svenska rätter i som de blev glada för. Jag tycker att din idé låter superbra så kör på det! :)
 
Ha en grymt år i London!
 
Hej, hjälper skolan en att fixa värdefamilj? Eller måste man göra det själv?
 
Hej Bella!
 
Skolan sätter dig i en värdfamilj så det är inget du behöver tänka på själv! 
 
Tack för svaret!! Jag undrar även hur du gjorde med abonnemang till mobilen?
 
Hej Sarah!
 
Jag gick till Carphone warehouse och köpte simkort hos Vodaphone. Jag körde på £10 i månaden och då fick jag 300 sms, lite internet och ringa för 10 pund, och det räckte långa vägar för mig!
 
Lycka till och ha det super!
 
Hejsan! 
Hittade precis din blogg och vill bara säga ett stort tack, den har hjälpt mig jättemycket nu innan jag åker! Ska plugga andra året där nu om två veckor! 

Har en liten fråga, för jag har ingen idé om vad jag ska köpa till min värdfamilj. Vad hade du med dig och har du några tips för vad man kan ta med sig? :) 
 
 
Hej Emilia!
 
Åh vad bra att du tyckt om min blogg! Blir så himla avis på er som ska iväg nu, ett av era bästa år stårr framför er vill jag lova! 
 
Jag tog med mig ett par skivor med svensk musik och en kokbok. Jag tycker att du kan ha med nått från din hemstad eller bara nått som du tycker om. De blir glada för allt och förväntar sig liksom inte att man ska ha nått med sig! 
 
Lycka till med allt och ha det så himla bra! 

Packing for London

Hej, är det något speciellt du tycker man ska ta med sig och som man ska tänka på när man åker?
 
Hej Sarah!
 
Jag kan börja med att säga att jag tycker du ska ta så lite som möjligt med dig. Jag vet hur gärna man vill ha med sig hela garderoben och en massa smycken, toalettsaker, skönhetsprodukter etc. men faktum är att du kommer vilja köpa så himla mycket av det när du är här, att du kommer glömma vad du ens tog med dig själv! Packa med förstånd och packa inte för mycket! 
 
Saker du absolut MÅSTE ha med dig:
- Adapter så du kan använda och ladda dina elektroniska prylar.
- Grensladd, så du kan ladda båda dator, mobil och platta håret samtidigt.
- Dator, mobil, extra mobil till engelskt sim-kort om din mobil är låst, dator, kamera och andra elektroniska prylar.
- Personliga viktiga mediciner.
 
Saker du absolut INTE ska ta med dig:
- Morgonrock. Jag kan rekommenderat att ha en, för jag har bott i min morgonrock under mitt London år. Men Primark har jättemjuka sköna morgonrockar som kostar typ sju pund, så det är värt att köpa där och du får mer plats i väskan!
- Skönhetsprodukter. Ta med dig schampa, balsam och tvål så du klarar dig ett par dagar, och såklart tandborste och tandkräm, men bunka inte upp med en massa för det väger väldigt mycket i väskan och finns VÄLDIGT billigt i London!
 
Sen är det ju upp till dig vad du prioriterar i packningen! Tänk på att skor väger mer än kläder och tar mer plats. Tänk på att du kommer vilja köpa en helt ny garderob när du väl är på plats, så du inte tar med dig så himla mycket av allt som du sen inte kommer kunna ta med hem igen. Ta med såna saker du absolut du inte kan leva utan, lagom mycket kläder, en liten necessär och köp sen på plats, för det kommer du vilja göra ändå!
 
Jag åkte med en resväska på 23kg och kabinväska på 10kg och åkte hem med FEM resväskor á la 20kg samt en kabinväska på 10kg plus datorväska. 
 
Lycka till med allt och ha en underbar tid i London! 
 
 

Just about living

Hej! 
Jag ska ansöka till SSL för läsåret 14/15, men jag kommer inte in på skolan hemsida. Har testat från mobil, olika datorer och olika nätverk men inget funkar. 
Skulle också läsa där om hur det här att ansöka om medflytt av skolpengen fungerar och att man ska ansöka genom kommunen, är det något du vet någonting om? Tack på förhand!
 
Hej Mikki! 
 
Jag försökte också kika in på hemsidan, men som du säger så går det inte, det blir bara vit skärm. Mycket skumt om du frågar mig eftersom det är där all information finns, får hoppas att den är upp snart igen! 
 
Jag hade samma fundering när jag sökte, om skolpengen, och det är ingen information du kan hitta på deras hemsida. Där står bara att vissa kommuner låter en få med den och vissa andra, och att det är någon man måste kolla upp själv. Vissa kommuner kräver att man söker genom kommunen, eftersom de kanske har något sorts sammarbete med Svenska skolan i London. Andra kommuner skickar med skolpengen bara man säger att man ska gå där. Saken är den att DU måste kolla upp det, och gör det i tid. Skicka ett mejl eller prata med din SYV på din nuvarande skola så kan hen kolla upp det åt dig! 
 
Hoppas allt löser sig och lycka till med ansökan!
 
Hej, jag går sam beetende, men kan man gå ett år svenska skolan i londan i alla fall? funderar på att gå nästa år (åk 2).
 
 
Hej Bella!
 
Det kan man absolut göra! Under ditt andra år kommer du i och för sig läsa enligt inliktningen sam sam, men du får bolla med kurserna och lägga till en "beteendekurs" som ditt individuella val och sen pussla ihop resten under ditt tredje år tillbaka på skolan i Sverige.
 
Jag gick sam basår i ettan och valde därefter beteende men läste ändå enligt sam sam i London. Det jag gjorde var att jag inte behövde läsa historia, eftersom den kursen inte är obligatorisk i beteendeinriktningen, samt läste den andra psykologikursen på distans mot min skola i Sverige. Det som är för mig är att jag läst en beteendekurs i tvåan som de på min skolan i Sverige läser i trean, och vice versa, men det brukar gå att ordna när man kommer tillbaka. Gå och prata med din SYV så kan hen svara på alla dina frågor!
 
Lycka till!

Last few questions to answer

Hej! Jag blir väldigt sugen på ett år i London när jag läser din blogg. Har precis gått ur ettan och inser att det är alldeles för sent för att söka till svenska skolan i tvåan. Känner att jag borde tänkt på detta tidigare, men då undrar jag, kan man åka i trean? De flesta verkar åka i tvåan vilket jag gärna skulle göra. Vet inte om jag vill ta studenten borta men hur tycker du det verkar ha varit för treorna? Är det många som läser där i trean också? Skulle bli väldigt glad om jag fick lite råd... 
kram
 
Hej Klara!
 
Det är som du säger, de flesta åker i tvåan, men det är ju mest för att det är mest bekvämt. Det är ungefär 20-30 stycken som går i trean här, uppdelat på tre linjer då. Studenten här var jättemysig och intim, med alla familjer och vänner där. Det blir ju inte likadant eftersom det är ganska få som tar studenten i London per år, men det är värt det om man ser det till vad man får - ETT ÅR I LONDON! Det är det bästa jag gjort, och jag ångrar mig absolut inte för en sekund! 
 
Lycka till!
 
 Hej! Vart ligger det där varuhuset/gallerian nånstans?
 
Hej Sanna! 
 
Gallerian i det inlägget du kommenterat ligger i Kingston och heter Bentall Centre!
 
Hej! Jag ska åka till London i höst och jag undrar om det finns något ställe jag "måste" besöka och några affärer? :)
 
Hejsan! 
 
Åh det är så svårt att rekommendera specifika saker, allt är helt underbart i London! Jag tycker du ska söka dig lite utanför stadskärnan inne vid Piccadilly och kanske spendera mer tid i Kensington och Hammersmith, där man får lite mer Londonkänsla. Annars tycker jag att Covent Garden är väldigt mysigt, Kensington Gardens/Hyde Park är också mysigt. Sen gillar jag också Bank District där man får lite mer storstadskänsa med de få höga husen som finns i staden. Det vanliga måste man ju se om man inte har gjort det: Big Ben, London Eye, Tower Bridge, Buckimham Palace, Piccadilly osv. Sen Brick Lane och andra marknader så som Portobello Road i Notting Hill är jättemysiga. Det finns hur mycket som helst! Affärer som jag gillar mest är Primark (hehe, jag gillar att budgetshoppa), Victoria's Secret (men också att lägga pengar på andra saker), Top Shop och alla andra vanliga affärer! 
 
Ha en underbar tid i London och hör av dig på min mejl: maria.andersson@hotmail.co.uk om du undrar nått mer!
 
 
Är det något lägsta meritvärde man måste ha för att komma in? Jag börjar bara 7:an i höst och har fått mina första betyg, då hade jag 265 poäng i meritvärde men jag är redan orolig att jag inte har så högt även fast det är ganska högt egentligen...
 
Hej Elin!
 
Om du håller dig på den nivån genom hela högstadiet ska det inte vara några problem! Jag hade 300 poäng och kom in men vet att det var folk som hade lägre så det är bara att kämpa på!
 
Lycka till!
 
 
 

Midsummernight with my pal's

Bästa midsommardagen nånsin! Tack älskade vänner!
 
 

22.55, Wednesday - Last few days

Sista dagarna i världens bästa stad med pärona. Vi har shoppat, åkt runt och gjort saker som jag velat göra länge - eller kommit på nu att jag vill göra också för den delen - och ätit en massa gott. Nu är det dock dags att åka hem. Jag tycker det är lite pinsamt att skriva ut det men jag har fem väskor på 20 kg vardera med mig hem, plus kabinväska på 10 kg och datorväska. HUR kan jag ha samlat på mig allt? Hur kan jag ha shoppat så mycket? Det är en gåta, och det kommer bli jobbigt att rensa och packa upp när jag kommer hem. Klockan står på 02.30 så det är väl bäst att gå och lägga sig för att få ett par timmars sömn ändå. 
 
 

00.38, Saturday - Sad day

Idag har varit jobbigaste dagen på hela året. Alla har i princip sagt hej då till alla och nu är året officiellt över. Det är bara tomt. Jag känner ingenting. Annina är inte i rummet bredvid för hon har lämnat huset, jag har gråtit mer eller mindre hela dagen och varit deppig och ledsen. Även fast tårarna rinner och hej då:n sägs så förstår jag ändå inte. Jag förstår inte att vi inte kommer träffas imorgon, som alltid annars. Det är inte så att man säger hej då föralltid, men man vet inte nu när man kommer träffas. Alltid annars har det varit att: men vi ses imorgon, eller vi ses på måndag. Nu kan det vara två veckor, eller två månader - man vet inte. Och jag är bara tom.
 
Deppig text men hyffsat glada bilder sen dagen.
 
 
 

15.46, Friday - Should I stay or should I go

Igår var det skolavslutning. Känns som tusen heller att det är sommar om man säger så, så det var väldigt konstigt att sjunga en massa sommarsånger och få alla betyg. Efter avslutningen stack vi till en restaurang i stan och åt innan vi drog ut. Var en superbra kväll verkligen!
 

17.33, Thursday - All this time

Igår var vi till Libertine. När vi kom dit fick vi pizza och sen dansade vi hela natten innan vi satt oss på nattbussen hem. Det var supermånga från skolan så vi hade superroligt och jag filmade lite - väldigt dåliga fimer - som kommer upp så småningom!